Bashar al-Assad e de acord să extindă accesul ajutoarelor ONU din Turcia. Siria se află într-o situație catastrofală

de: Anca Lupescu
14 02. 2023

Președintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord să permită, timp de trei luni, ca ajutoarele ONU să ajungă în nord-vestul Siriei, controlat de opoziție, prin două puncte de trecere a frontierei dinspre Turcia, a declarat luni  secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Siria permite ajutoarelor ONU să pătrundă în țară

Assad a fost de acord să deschidă punctele de trecere Bab Al-Salam și Al Ra’ee, a declarat Guterres într-o declarație după ce șeful ONU pentru ajutoare, Martin Griffiths, s-a întâlnit luni cu președintele sirian la Damasc.

Griffiths a informat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la decizia lui Assad în timpul unei întâlniri cu ușile închise, au declarat anterior diplomați pentru Reuters.

Măsura vine la o săptămână după ce un cutremur a lovit Turcia și Siria, provocând moartea a peste 37.000 de persoane. Acordul lui Assad înseamnă că Națiunile Unite ar putea folosi acum un total de trei puncte de trecere a frontierei din Turcia pentru a ajunge în nord-vestul Siriei devastate de război.

Națiunile Unite au deja un mandat din partea Consiliului de Securitate pentru a utiliza punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa. Aceasta folosește această rută din 2014 pentru a livra ajutoare milioanelor de persoane nevoiașe din nord-vestul țării. Consiliul de Securitate a aprobat mandatul după ce guvernul sirian s-a opus măsurii.

„Pe măsură ce numărul victimelor cutremurului din 6 februarie continuă să crească, este extrem de urgent să se livreze alimente, servicii de sănătate, nutriție, protecție, adăposturi, provizii de iarnă și alte bunuri vitale pentru toate milioanele de persoane afectate”, a declarat Guterres.

„Deschiderea acestor puncte de trecere – împreună cu facilitarea accesului umanitar, accelerarea aprobării vizelor și facilitarea călătoriilor între hub-uri – va permite ca mai multe ajutoare să ajungă mai repede”, a adăugat el.

Acțiunea Consiliului de Securitate

Ajutoarele au ajuns în zonele controlate de guvern afectate de cutremur. Însă nord-vestul controlat de rebeli a primit puțin ajutor. O sursă din cadrul Hayat Tahrir al-Sham, un grup islamist care controlează o mare parte din regiune, a declarat că grupul nu va permite ca transporturile să treacă peste liniile de front din zonele controlate de guvern.

Guvernul sirian se opune de mult timp livrărilor de ajutoare peste granița sa în zonele controlate de opoziție, descriind acest lucru ca o încălcare a suveranității sale. Acesta susține că ar trebui să fie livrate mai multe ajutoare peste liniile de front ale războiului civil care durează de 12 ani.

Griffiths a semnalat în weekend că va solicita Consiliului de Securitate autorizația Consiliului de Securitate pentru extinderea accesului din partea Turciei, dacă guvernul sirian nu va fi de acord cu aceasta.